2010. szeptember 6., hétfő

Kölcsönhatások – német nyelvű kultúra regionális és nemzetközi kontextusban

A PTE Germanisztikai Intézetének nemzetközi konferenciája 2010. szeptember 9-11-én, helyszín: PTE FEEK (Szántó Kovács János u 1/b).
"A „Pécs - Európa Kulturális Fővárosa" programsorozatához kapcsolódva a Pécsi Tudományegyetem Germanisztikai Intézete konferenciát rendez „Kölcsönhatások - Német nyelvű kultúra regionális és nemzetközi kontextusban" címmel 2010. szeptember 9. és 11. között. A három napos konferenciára Amerikától Japánig számos országból érkeznek neves germanisták, akik a különböző irodalmak és kultúrák párbeszédéről és érintekzéséről értekeznek majd. A konferencia célja elsősorban a német nyelvű irodalom és kultúra lokális, regionális, nemzeti, európai és nemzetközi dimenzióinak bemutatása, illetve ennek a sokrétű kapcsolatrendszernek az újraértékelése. Ehhez azonban elkerülhetetlen a némettől sokszor nagyon is eltérő, idegen kultúrák vizsgálata. A konferencia címe - Kölcsönhatások - nemcsak „cserekapcsolatokra", inter- és transzkulturális „átmeneti" folyamatokra hívja fel a figyelmet, hanem arra is, hogy a lokális-regionális „beágyazódottság" és az európai-nemzetközi „nyitottság" közti feszültség újrarendezi a centrum és periféria viszonyait és újraalkotja Kelet-Közép-Európáról alkotott képünket.
A konferencia 10 szekciójának több mint százötven előadója ezekre, a kultúratudományok szempontjából is alapvető kérdésekre keresi a választ. Szó lesz többek között a német nyelvű irodalom más irodalmakra tett hatásáról, a német nyelvű irodalomban megjelenő „idegen" kultúrából származó motívumokról, valamint irodalmi és kulturális együttállásokról és dialógusokról. A konferencia sem tematikájában, sem a germanisztika szakterületei szerint nem kívánja behatárolni az előadásokat. A programban az irodalom- és kultúratudományi kérdésfeltevések mellett megtalálhatók a nyelvészettel, politikával, történelemmel és medialitással, ill. intermedialitással kapcsolatos témák is. Bár a konferencia középpontjában a német nyelvű (osztrák, német, svájci) irodalmak állnak, az előadásokban szerepet kap például az amerikai, a grúz, a magyar, a román, a skandináv és a török irodalom is.
Szeptember 11-én a programot egy műhely-konferencia egészíti ki, amely az Osztrák-Magyar Monarchia széthullásának „mediatizált" formáit követi nyomon az 1880-1914-es években megjelent regionális újságokban."
via (itt a teljes program is letölthető)

Nincsenek megjegyzések: